Son Haberler

Ev yapımı dondurma / Sade ( kaymaklı )

       Hey sen, her şeyi bilen kadın. Beni korkutmaya başladın. Yakında kendi şeker kamışını üretip değirmende döveceksin diye senin adına evhamlananlar var. Bir hazır dondurma yedirtmedin şu garibe. Yap, onu da evde yap. Allah'tan güzel yapıyorsun da, yırtıyoruz maaile. Yaklaşık 2 senedir bu dondurma türevlerinden yiyoruz. İnsaf! Gelecek olan kardeşime acıyorum...Yakında doğumu da evde yaparsın sen!

Neyse neyse, o kadar çok dondurma türevi denendi ki bu evde, hangisinden başlar kendisi, bilemem. Hadi tarife buyrun o zaman:

                                                          Malzemeler:
1 lt süt ( sütçüden alınan süt olmalı, yoksa günlük süt )
1/3 su bardağı şeker ( Ben az şekerli seviyorum,az şekerlisi için bu miktar ideal, limonlusu için biraz şeker arttırılabilir )
1 silme çay kaşığı karbonat ( taze olmalı, yoksa acıtır )
1 tatlı kş dolusu gerçek sahlep ( hazır paket sahlep olmaz, yiyemezsiniz )
1 kutu 200ml süt kreması ( marketlerde satılıyor)
( ya da krema yoksa alternatif olarak 5 kg sütün piştikten sonra üzerinde biriken kaymak )

                                                            Ekstralar:
2 limon suyu ve kabuğunun rendesi + 1 çay kş zerdeçal  / 60 gr bitter çikolata parçası / 1 yemek kş bitter kakao / 1 tatlı kş türk kahvesi / 10 adet püre çilek + gıda boyası  / 2 adet gerçek damla sakızı / 1 avuç kadar antep fıstığı

                                                             Yapılışı:
* Sütçüden aldığımız sütü önce temiz bir tülbentten geçirip kaynatıyoruz. Soğuyunca üzerindeki kaymağı sütünü çok süzdürmeden, yani sütlü bir şekilde bir kaseye alıyoruz.

* 1lt ( 5 bardak ) sütten 1 bardak sütü ayırıyoruz. Ayırdığımız süte 1 tatlı kş. sahlebi atıp, tezgahta şişmesi için bekletiyoruz. Geri kalan süt ile 1/3 su bardağı şekeri genişçe bir tencereye koyup kaynama noktasına gelince 1 silme çay kaşığı karbonat ekliyoruz. Hemen kabarmaya başlayacaktır. Taşmasın diye kabarması sönünceye kadar karıştırıyoruz. 



* Bu arada yavaş yavaş sahlepli sütü ekliyoruz. Orta ateşte, 5-10 dk da bir karıştırarak zamanla sütün içerisindeki su buharlaşmasını ve cıvık muhallebi kıvamına gelmesini bekliyoruz. Sakın bu süt hayatta koyulaşmaz, yok yok bu kesin koyulaşmayacak, iyisi mi ben buna nişasta,un türevi bir malzeme katayım gibi düşünmeyin, koyulaşacaktır,merak etmeyin. Bu süre yaklaşık 30dk-1saat arası sürer. Ocaktan almaya yakın biraz daha sık karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Daha sonra koyulaşmaya devam edeceği için cıvık muhallebi kıvamına geldiğinde altını kapatıyoruz. Mikserle çırpıyoruz. Ilımaya bırakıyoruz. Ilıdıktan sonra tekrar çırpıyoruz. Bu muhallebiyi, içerisine sahlep koymadan yaparsanız, yaptığınız şeyin adı süt reçeli olur. Devam ediyoruz.

Soğumaya bıraktıktan sonra, muhallebi kıvamına gelmiş hali ( henüz mikserle çırpılmadı )

* Ayrı bir kapta, dolaptan çıkardığımız kremayı veya kaymağı mikserle çırpıyoruz.( Çok çırpmayın ki yağ olmasın diyor işin ustası! )

* Soğuyan muhallebi ve çırpılmış kremayı mikserle karıştırdıktan sonra, içerisine istediğimiz ekstrayı atıyoruz. Sonra buzluğa girebilecek bir kaba döküp buzluğa kaldırıyoruz. Ya da donduracağınız kaba bir strech film yayıp, onun üzerine karışımı dökerseniz, donduktan sonra ters çevirip, bıçakla kesme şansınız olur. 
*  Dondurmanızın daha kıvamlı olması için, bir saatte bir 3 kez olacak şekilde dondurmayı mikserle çırpabilirsiniz/ kenarlarından içe doğru kaşıkla karıştırabilirsiniz. 

       Ben şahsen, iki bisküvi arasına kesilerek konulmuş, nugger'a benzeyen halini daha çok seviyorum. Aslında tek tek olan, hani şu sapları olan plastik kalıplardan olsa onu daha çok severim ya, annem ne zaman alır bilinmez!


Notlar: 
**  Süt reçeli dondurmanın temel malzemesidir. İsterseniz krema koymayabilirsiniz. ama koymazsanız hazır dondurmaların tadını edemezsiniz. Kıvamı daha az olur. Buzluktan çıkarınca 10 dk içerisinde erimeye başlar.

Krema koyarsanız hem dondurmanız çoğalmış olur, hem o hazır süt kreması tadı, market dondurmalarının tadını verir. Buzluktan çıkınca dondurma kaşığıyla servis edebilmek için yaklaşık 20dk beklemelisiniz ( Bu tarifte krema kullanılmamıştır.)

**  Süt reçelini yaparken karbonat koymak, koyulaşma sürecini hızlandırmaya yöneliktir. İsterseniz  kullanmayabilirsiniz. ( Bu tarifte karbonat kullanılmamıştır.)

**  Gerçek sahlebin kilosu aktarlarda 250-300 tl arası. Sahlep kullanılmadan da dondurma yapılabilir. Ama bu koyulaşma sürecini etkileyecektir. Çünkü sahlep başlı başına sütü koyulaştıran bir malzeme.

**  Limonlu ve çilekli türler için zerdeçal veya gıda boyası şart değil. Ama alıştığımız renkleri görebilmek için atarsanız daha iyi olur.Çünkü ne kadar koyarsanız koyun limonlu o kadar sarı, çilekli o kadar pembe olmayacak.

**  Süt reçelinizi cıvık halde iken söndürdünüz ama yine de sonradan çok koyulaştı ise, uygun  miktarda süt ile açabilirsiniz. Durum tam ters ise, sonradan kaynatmaya devam edebilirsiniz.

**  Herkesin süt reçeli rengi farklı oluyor.Sütün niteliğine, yapanın eline, koyulan şeker miktarına göre değişiyor. Dert etmeyin. Tadı aynı olacaktır.

** Dondurma esnasında, her 1 saatte bir karıştırırsanız, dondurma daha kıvamlı ve daha az buzlu olacaktır. Hiç karıştırmasanız da olur. Dondurma makineniz varsa, ne ala!
     
      Dondurmayı yaparken, önceleri eziyetine değsin diye, sonraları da tadına doyamadığımızdan, bir seferde 3lt sütten kapıyor annem burada olduğu gibi. İyi de yapıyor. 3 e bölüp değişik değişik yiyoruz. Malzemenin çok olması yapılış süresini çok etkilemediğinden, hepsi bir arada çıkıveriyor.  Malzemeler olmadan da yapılabileceğini göstermek için, bu kez az malzeme ile yaptık dondurmayı. Ama laf aramızda en güzeli,içine krema katılan çileklisi ve limonlusu oluyor.

Daha neler deniyor mutfakta bilseniz... Yok yok en iyisi bilmemeniz... Başka sorusu olan?


Etiketler


2 Yorum Yaz “Ev yapımı dondurma / Sade ( kaymaklı )

    1. ben yine yaptım bu dondurmadan. hemde 3 çeşit. sade, limonlu ve çikolatalı. ama sonradan şeker eklemiştim acayip şekerli olmuş. fazla yiyemiyoruz. 3 lt süte ayarlayamadım tam şeker ölçüsünü onu da yazsaydın keşke.

      YanıtlaSil
    2. 3lt süte bir klasik su bardağı şeker yeterli. Bırcok tarifte bu miktar hep bir litre süt için ama bana kalırsa bir bardak şeker bir litre süt için çok fazla, afiyet olsun :)

      YanıtlaSil